Ramuan Cream:-
-250 gm cream cheese
- 50 gm gula halus
- 1 biji telur
- 1 sudu besar air
- 1 sudu besar tepung gandum
Ramuan Kek:-
- 2 biji telur
- 1 cawan gula halus
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/2 cawan air panas didih
- 1/2 cawan susu cair
- 1/2 cawan minyak jagung
- 1 cawan tepung gandum
- 3 sudu besar sebuk koko
- 1 sudu kecil baking soda
- 1/2 sudu kecil baking powder
Cara-Cara Penyediaan Cream Cheese:-
- Pukul cream cheese bersama dengan gula hingga sebati.
- Masukkan telur pukul hingga sebati.
- Kemudian masukkan air dan tepung gandum pukul lagi.
Cara-Cara Penyediaan Kek:-
- Ayak tepung, serbuk koko, soda bikarbonat dan baking powder. ketepikan.
- Pukul telur dan gula sehingga kembang.
- Bila sudah kembang masukkan esen vanilla dan garam.
- Tuang air panas, susu dan minyak pukul rata.
- Akhir sekali masukkan tepung gandum yang telah diayak dan gaul sebati.
- Bahagi adunan kepada dua bahagian sama banyaknya.
- Panaskan kukusan dan balut tutup pengukus dengan kain supaya air tidak menitik pada kek.
- Gunakan api sederhana besar.
- Sapukan sedikit mentega di sekeliling acuan dan alas dengan kertas minyak.
- Tuang adunan coklat ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit.
- Apabila sudah masak tuangkan adunan cream dan kukus selama 15 minit.
- Angkat dan tuang adunan coklat tutup semula dan kukus selama 20 minit.
- Biarkan kek sejuk betul barulah boleh dipotong.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment