nuffnang

Wednesday, 13 November 2013

Ayam Kam Heong



Ramuan:-
- 2 keping dada ayam (dicuci , ditoskan)
- 3 tangkai daun kari
- 3 sudu makan serbuk kari ayam
- 2 biji lada merah (hiris memanjang)
- 3 ulas bawang putih(ditumbuk)
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar kicap pekat
- 1 biji bawang besar (dipotong bulat)
- 1 cawan air
- Gula secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-

- Masukkan daging ayam dalam bekas, masukkan garam dan serbuk kunyit, gaul rata kemudian goreng setengah garing.
- Dalam bekas campurkan serbuk kari, sos tiram, kicap cair , kicap pekat jadikan pes.
- Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu.
- Tuangkan air kemudian masukkan lada merah, daun kari dan pes kacau hingga sebati.
- Tambahkan gula secukup rasa. Sekiranya kurang masin tambah sedikit garam.
- Masukkan ayam gaul rata dan tutup api.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment