Ramuan Doh:-
- 3 cawan ubi keledek putih (siap lecek)
- 1/2 cawan tepung pulut
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh garam
- Secukupnya bijan
- Minyak untuk menggoreng
Cara-Cara Penyediaan:-
- Kupas keledek dan potong dadu masukkan garam kemudian rebus sehingga empuk. Toskan.
- Lecek keledek sehingga lumat dan biarkan ianya suam kuku.
- Masukkan tepung pulut dan tepung gandum ke dalam keledek lecek uli sehingga menjadi doh.
- Bulatkan doh sebesar bola golf kemudian leperkan masukkan inti kelapa dan tutup kemas.
- Kemudian golekkan di atas bijan sehingga tersalut semua kulit doh. Ulangi sehingga habis.
- Panaskan minyak dan gorenglah sehingga kekuningan dan angkat. Toskan.
Ramuan Inti:-
- 1 biji kelapa parut (ambil putih)
- 1/2 cawan gula merah
- 3/4 cawan gula pasir (ikut citarasa)
- 1/4 cawan air
Cara-Cara Penyediaan:-
- Masak gula merah bersama air sehingga larut.
- Kemudian tapis dan campur dalam kelapa parut.
- Masukkan gula pasir gaul rata.
- Kacau atas di api sehingga kering. Biarkan sejuk.
- Ambil inti dan bulatkan sebesar guli. Buat hingga habis. Ketepikan.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment