Ramuan Nasi Dagang:-
- 3 cawan beras nasi dagang
- 1 1/2 cawan beras pulut
- 4 1/2 cawan santan sederhana pekat
- 5 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- 1 sudu besar halba
- Garam secukup rasa
Cara-Cara Penyediaan:-
- Satukan beras pulut dan beras rendam lebih kurang 6 jam.
- Toskan beras dan kukus separuh masak.
- Hiriskan bawang merah, bawang putih dan masukkan ke dalam santan.
- Masukkan juga halba, garam dan halia satukan dalam santan.
- Tenggek di atas api biar sampai mendidih.
- Angkat nasi yang dikukus tadi dan tuangkan santan separuh, gaulkan sehingga rata.
- Kukus lagi sehingga naik wap, angkat dan gaul dengan baki santan tadi.
Ramuan Gulai Ikan Tongkol:-
- 1 ekor ikan tongkol sederhana besar
- 3 keping asam keping
- Sedikit garam dan air
Cara-Cara Penyediaan:-
- Ikan direbus bersama kesemua bahan di atas.
Ramuan Kuah:-
- 1 labu bawang besar
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 inci lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
- 2 sudu makan cili kering
- 1 biji kelapa (perah)
- 2 keping asam keping
- 5 biji cili hijau
- 4 sudu makan serbuk kari ikan adabi
- Minyak untuk menumis
- Garam secukup rasa
- Sedikit ajinomoto
Cara-Cara Penyediaan Kuah:-
- Kisar bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit hingga halus.
- Panaskan minyak dalam periuk tumis bahan kisar sehingga wangi.
- Kemudian masukkan rempah kari kacau sehingga terbit minyak.
- Tuangkan santan masukkan asam keping, garam kacau dan biar sehingga mendidih.
- Apabila kuah sudah mendidih barulah masukkan ikan dan cili hijau.
- Api sederhana besar dan jangan selalu dikacau takut ikan hancur.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment