nuffnang

Wednesday, 4 December 2013

Kentang Putar Bersama Sos


Ramuan Sos:-

- 650 ml air
- 1 kiub pati ayam
- 1 biji bawang besar (cincang)
- 1 batang saderi (cincang)
- 40 gm mentega (cairkan)
- 20 gm tepung gandum
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos tiram
- 1/8 tsp serbuk lada hitam
1 tsp kicap pekat

Cara-Cara Penyediaan:-

- Masukkan air, stok ayam, saderi dan bawang besar ke dalam periuk rebus hingga mendidih.  Tutup api.
- Tapis ke dalam periuk.  Cairkan mentega. Tepung gandum, sos tiram dan sos tomato dibancuh sedikit air.
- Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.
- Akhir sekali masukkan serbuk lada hitam dan masaklah sehingga kuah agak pekat.

Ramuan Kentang Putar:- 

- 5 biji kentang
- 1/8 tsp lada hitam
- 1/8 tsp garam

Cara-Cara Penyediaan:-

- Rebus kentang sehingga empuk kemudian toskan.
- Lenyek ubi kentang hingga halus masukkan lada hitam dan garam.
- Siap untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment