Ramuan Sos:-
- 650 ml air
- 1 kiub pati ayam
- 1 biji bawang besar (cincang)
- 1 batang saderi (cincang)
- 40 gm mentega (cairkan)
- 20 gm tepung gandum
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos tiram
- 1/8 tsp serbuk lada hitam
1 tsp kicap pekat
Cara-Cara Penyediaan:-
- Masukkan air, stok ayam, saderi dan bawang besar ke dalam periuk rebus hingga mendidih. Tutup api.
- Tapis ke dalam periuk. Cairkan mentega. Tepung gandum, sos tiram dan sos tomato dibancuh sedikit air.
- Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.
- Akhir sekali masukkan serbuk lada hitam dan masaklah sehingga kuah agak pekat.
Ramuan Kentang Putar:-
- 5 biji kentang
- 1/8 tsp lada hitam
- 1/8 tsp garam
Cara-Cara Penyediaan:-
- Rebus kentang sehingga empuk kemudian toskan.
- Lenyek ubi kentang hingga halus masukkan lada hitam dan garam.
- Siap untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment