Ramuan:-
- 1 bungkus rebung (siap potong)
- 4 sudu makan rempah kari (bancuh)
- 1 biji kelapa (perah)
- 1 ulas bawang putih (tumbuk)
- 5 ulas bawang merah (tumbuk)
- 1 inci halia (tumbuk)
- 1 genggam udang kering (tumbuk)
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 2 sudu besar kerisik
- Sedikit garam dan gula (secukup rasa)
- Minyak untuk menumis
Cara-Cara Penyediaan:-
- Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga naik bau barulah masukkan rempah kari.
- Kacau sehingga garing kemudian masukkan rebung gaul sebati dengan rempah tumis.
- Masukkan santan dan kerisik, akhir sekali masukkan garam dan gula.
- Rasalah masam dan manisnya dan tutup api.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment