nuffnang

Thursday, 29 May 2014

Murtabak Kulit Popia


Ramuan:-
- 200g daging cincang
- 4 biji ubi kentang (potong dadu)
- 1 1/2 sudu makan rempah kari (pes)
- 3 sudu makan rempah kurma (pes)
- 2 biji bawang besar (potong dadu)
- 3 ulas bawang putih (ketuk hiris)
- 1 sudu kecil garam (secukup rasa)
- 2 biji telur
- Kulit popia secukupnya
- Minyak untuk menumis

Cara-Cara Penyediaan:-
- Panaskan minyak tumis bawang hiris dan bawang putih hingga layu.
- Kemudian masukkan rempah paste dan daging cincang kacau rata.
- Masukkan kentang serta sedikit air dan masak sehingga kentang empuk.
- Tutup api dan biarkan sejuk. ketepikan.
- Pukul telur dalam mangkuk masukkan inti kacau hingga sebati.
- Ambil kulit popia dan bubuh inti ditengah kemudian lipat segi empat.
- Panaskan kuali leper bubuh sedikit minyak dan masaklah dengan api perlahan.
- Apabila kulit popia kelihatan keperangan balikkan.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment