nuffnang
Tuesday, 5 May 2015
Roti Sarang Lebah
Ramuan Doh:-
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung high protin
- 1 tsp yis serbuk
- 1/8 tsp garam halus
- 1/2 tsp baking powder
- 1 tbsp gula halus
- 1/4 cawan plain yogurt (suhu bilik)
- 1/4 cawan minyak jagung
- 1/2 cawan air suam
- 1 biji kuning telur (sapu)
- Badam dan bijan (tabur)
Cara-Cara Penyediaan:-
- Satukan semua ramuan kecuali air ke dalam mangkuk pengadun.
- Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga elastik.
- Perap sehingga kembang dua kali ganda dari saiz asal.
- Tumbuk doh buang anginnya dan bentukkan doh bulat.
- Kemudian masukkan doh bulat dalam loyang.
- Biarkan doh mengembang dua kali ganda.
- Sapu telur dan tabur bijan serta badam.
- Bakar suhu 180C gunakan api atas bawah selama 20 - 30 minit.
- Setelah bun di angkat, terus gliss permukaan buns dengan butter atau marjerin, supaya permukaan bun berkilat.
Ramuan Sos Butterscotch:-
- 1/2 cawan gula perang
- 1/2 cawan whipping cream
- Secubit garam
- 1/2 tsp esen vanila
- 25 gm butter
Cara-Cara Penyediaan:-
- Masukkan gula perang, whipping cream, garam dan esen vanila.
- Kacau sehingga gula larut dan berbuih.
- Padamkan api dan kacau sehingga rata.
- Sos nampak cair tetapi apabila sejuk ianya pekat.
- Tuangkan ke atas permukaan roti.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment