nuffnang
Thursday, 21 May 2015
Asam Rebus Batang Keladi
Ramuan:-
- 1 ikat batang keladi (Siat kulit dan potong)
- 2 keping asam gelugur
- Garam dan gula secukup rasa
- Air secukupnya
Bahan Kisar :-
- 2 sudu makan cili kering kisar
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 kiub pati ikan bilis
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci halia
- 1/2 inci belacan
Cara-Cara Penyediaan:-
- Siang batang keladi, cuci toskan. Rebus keladi dan batangnya hingga empuk.
- Setelah empuk, tutup api dan toskan. Ketepikan
- Dalam periuk masukkan bahan yang dikisar bersama air dan biarkan mendidih.
- Masukkan garam, gula dan asam keping.
- Rasalah ikut citarasa dan akhir sekali masukkan batang keladi.
- Biar mendidih seketika dan tutup api.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment