nuffnang

Saturday, 1 April 2017

Daging Keema


Ramuan:-
- 400 g daging kisar
- 2 biji kentang dipotong dadu
- 1 batang karot dipotong dadu
- 1 tin kecil kacang peas
- 1 biji bawang besar dipotong dadu
- 3 biji bawang putih dicincang
- 3 sudu makan serbuk kari dijadikan pes
- 2 sudu makan cili giling
- 4 sekawan (kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, cengkih)
- Garam secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-
- Tumiskan bawang merah, bawang putih dan rempah penumis masukkan cili giling dan pes kari tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan daging kisar dan sedikit air biarkan sekejap hingga daging masak.
- Kemudian masuk kentang dan karot, masak hingga empuk dan rasalah masinnya. Akhir sekali masuk kacang pes masak hingga kuah pekat bolehlah dihidang bersama roti.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment