Ramuan:-
- 7 ulas bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 inci halia*
(*) dikisar halus
- 400 gram daging lembu kisar
- 2 sudu makan bumbung rempah kari daging
- 1 tin kacang pool
- 1 tin red beans
- 1 tin kecil baked beans
- 2 tsp lada hitam (tumbuk halus)
- 1 tbsp serbuk ketumbar
- 2 sudu makan minyak sapi
- Gula dan garam secukupnya
- Air secukupnya
- Minyak untuk menumis
Untuk Tabur:-
- limau kasturi (belah 2)
- bawang besar (dadu kecil)
- cili hijau (potong bulat))
- Sebarang jenis roti atau roti paun
Cara-Cara Penyediaan:-
- Daging cincang masuk dalam tapis kemudian basuh bersih dan toskan.
- Ramas kacang pool hingga pecah tapi jangan sampai lumat.
- Kemudian satukan serbuk ketumbar, rempah kari dengan sedikit air jadikan pes ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak bersama minyak sapi dalam periuk.
- Tumis ramuan kisar hingga naik bau. Masukkan pes rempah tadi kacau hingga terbit minyak.
- Kemudian masukan daging cincang masak selama 10 minit.
- Tuang air mengikut kepekatan kacau hingga air mendidih. masukan baked bean, kacang pool, dan kacang merah. kacau sentiasa dan gunakka api sederhana selama lebih kurang 12 minit.
- Akhir sekali masukan serbuk lada hitam, gula dan garam. Rasalah mengikut citarasa sendiri. Biar mendidih sekejap dan tutup api.
Cara Menghidangkan:-
- Apabila menghidang cedok kuah kacang pool secukupnya ke dalam mangkuk. Kemudian taburkan cili hijau, bawang besar dan letak telur mata kerbau. Tuangkan sedikit minyak sapi panas dan perahkan sedikit jus limau kasturi dan hidangkan bersama roti.
Selamat Mencuba...
(*) dikisar halus
- 400 gram daging lembu kisar
- 2 sudu makan bumbung rempah kari daging
- 1 tin kacang pool
- 1 tin red beans
- 1 tin kecil baked beans
- 2 tsp lada hitam (tumbuk halus)
- 1 tbsp serbuk ketumbar
- 2 sudu makan minyak sapi
- Gula dan garam secukupnya
- Air secukupnya
- Minyak untuk menumis
Untuk Tabur:-
- limau kasturi (belah 2)
- bawang besar (dadu kecil)
- cili hijau (potong bulat))
- Sebarang jenis roti atau roti paun
Cara-Cara Penyediaan:-
- Daging cincang masuk dalam tapis kemudian basuh bersih dan toskan.
- Ramas kacang pool hingga pecah tapi jangan sampai lumat.
- Kemudian satukan serbuk ketumbar, rempah kari dengan sedikit air jadikan pes ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak bersama minyak sapi dalam periuk.
- Tumis ramuan kisar hingga naik bau. Masukkan pes rempah tadi kacau hingga terbit minyak.
- Kemudian masukan daging cincang masak selama 10 minit.
- Tuang air mengikut kepekatan kacau hingga air mendidih. masukan baked bean, kacang pool, dan kacang merah. kacau sentiasa dan gunakka api sederhana selama lebih kurang 12 minit.
- Akhir sekali masukan serbuk lada hitam, gula dan garam. Rasalah mengikut citarasa sendiri. Biar mendidih sekejap dan tutup api.
Cara Menghidangkan:-
- Apabila menghidang cedok kuah kacang pool secukupnya ke dalam mangkuk. Kemudian taburkan cili hijau, bawang besar dan letak telur mata kerbau. Tuangkan sedikit minyak sapi panas dan perahkan sedikit jus limau kasturi dan hidangkan bersama roti.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment