nuffnang
Wednesday, 15 October 2014
Lapis Seri Wangi
Ramuan A:-
- 2 cawan tepung beras
- 1 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar tepung ubi
- 1 sudu kecil garam
Ramuan B:-
- 1 1/4 cawan gula pasir
- 5 1/2 cawan santan
- 3 helai daun pandan (kisar dengan santan)
Ramuan C:-
- 2 sudu besar rata serbuk koko
- 1 tbsp warna hijau
Cara-Cara Penyediaan:-
- Masak ramuan B hingga gula larut, biarkan suam sedikit.
- Sementara itu satukan kesemua ramuan A di dalam mangkuk dan gaul rata, ketepikan dulu.
- Masukkan ramuan B ke dalam ramuan A dan gaul rata.
- Bahagikan pada dua bahagian dan satu letak pewarna hijau, satu lagi campuran koko.
- Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
- Sementara itu sapukan minyak di keliling loyang dan dasarnya.
- Apabila air sudah mendidih letak loyang tadi dan panaskan sebentar.
- Masukkan adunan koko 1 cawan dan kukus selama 5 minit.
- Setelah itu lapis pula adunan hijau selama 5 minit juga dan seterusnya sehingga habis adunan.
- Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit.
- Angkat dan sejukkan barulah boleh dipotong.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment