nuffnang
Wednesday, 1 October 2014
Talam Tokyo
Ramuan:-
Lapisan Bawah:-
- 1 1/2 cawan sagu biji
- 50 g sohun (rendam hingga lembut)
- 1 1/2 cawan kelapa parut (ambil putih)
- 1 cawan santan
- 1 sudu teh garam
Lapisan Atas:-
- 150g gula pasir
- 50g tepung kastard
- 10 gm tepung jagung
- 400ml santan
- 1 biji telur (gred A)
- 1 sudu teh garam
- 1/2 sudu besar warna hijau
- 3 helai daun pandan (kisar dengan santan)
Cara-Cara Penyediaan:-
Lapisan Bawah:-
- Sagu biji direndam selama 15 minit. Tos dan ketepikan.
- Sohun hendaklah dipotong kecil- kecil.
- Masukkan sagu biji ke dalam bekas dan campurkan kesemua bahan di atas.
- Gaul rata masukkan ke dalam loyang 10x10x2" yang telah dioleskan dengan minyak.
- Panaskan kukukusan terlebih dahulu dan kukus selama 30 minit.
Lapisan Atas:-
- Satukan semua bahan-bahan kacau sebati dan tapiskan dalam periuk.
- Masak atas api sehingga naik wap dan tuang di atas sagu yang dikukus.
- Kukus lagi selama 30 minit dan penutup hendaklah dibalut dengan kain.
- Biarkan sejukkan dan bolehlah dipotong.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment