nuffnang
Thursday, 16 October 2014
Nasi Dagang Terengganu
Ramuan Nasi:-
- 1 cawan beras pulut
- 3 cawan beras biasa
- 1 biji kelapa
- 3 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- 1 sudu besar halba
- 2 sudu besar gula
- Garam secukup rasa
Kelapa hendaklah diambil dan diasingkan santan pekat dan santan cair.
Bawang merah & halia yang telah dihiris halus, halba, gula dan garam dimasukkan ke dalam santan pekat.
Cara-Cara Penyediaan:-
- Beras pulut dan beras biasa dicampurkan bersama dan direndam selama 6 jam.
- Kemudian basuh bersih dan toskan.
- Panaskan air dalam periuk kukus hingga mendidih. Kukus beras sehingga 3/4 masak.
- Angkat dan tuang beras ke dalam bekas. Gaul beras dengan santan cair hingga rata.
- Kemudian kukus sekali lagi hingga masak. Angkat dan tuang beras ke dalam bekas.
- Tuang santan pekat yang telah dicampur dengan bahan hirisan, halba, garam dan gula gaul sebati.
- Kukus sekali selama 20 minit.
Ramuan Ikan:-
- 2 ekor ikan tongkol (bersihkan)
- 1/2 keping gula nisan
- 2 sudu kecil garam
- 3 keping asam gelugur
- 1 cawan air
Ikan direbus bersama garam, asam keping dan air.
Biarkan sampai mendidih dan tutup api.
Ramuan Kuah:-
- 3 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu besar serbuk jintan manis
- 2 inci lengkuas
- 2 inci kunyit hidup
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 5 ulas bawang merah
- 5 sudu besar cili kering kisar
- 2 sudu besar kerisik
- 1 biji kelapa (perah)
- 1 inci kulit kayu manis
- 2 cawan air
Cara-Cara Penyediaan:-
- Semua ramuan untuk kuah dikisar kecuali kerisik, santan dan kulit kayu manis.
- Masak santan sehingga naik minyak sedikit dengan api perlahan barulah dituangkan bahan kisar diikuti kerisik, gula nisan dan kulit kayu manis.
- Biarkan kuah mendidih sehingga terbit minyak. Rasalah mengikut citarasa masing-masing.
- Kemudian barulah masukkan ikan yang telah direbus tadi bersama airnya sekali.
- Api hendaklah sederhana perlahan sehingga kuah agak pekat dan jangan dikacau selalu nanti ikan hancur.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment