nuffnang

Wednesday, 9 September 2015

Gulai Umbut Batang Pisang


Ramuan:-
- 500 g daging lembu
- 600 g umbut batang pisang (potong 1/2 inci dibuang tali-talinya)
(umbut pisang awak/pisang hutan sedap dibuat gulai)
- 1 biji kelapa parut (perah)
- 1 sudu makan kerisik
- 6 sudu besar rempah kari daging
- 3 tangkai daun kari

Ramuan Kisar:-
- 1 inci halia
- 3 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 2 kuntum bunga lawang
- 1 batang kayu manis

Cara-Cara Penyediaan:-
- Panaskan minyak dalam periuk tumis ramuan kisar hingga wangi.
- Masukkan daun kari dan rempah kari kacau hingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan daging gaul rata dan masak sehingga keluar air daging.
- Tuang santan, batang pisang dan kerisik.
- Kacau rata dan biarkan masak sehingga daging empuk.
- Akhir sekali masukkan garam dan rasa ikut citarasa masing-masing.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment