nuffnang
Friday, 11 September 2015
Kaswi Tepung Pulut
Ramuan:-
(A)
- 1 cawan tepung gandum
- 1/3 cawan tepung pulut
- 1/8 tsp kapur yang pekat
- 1 cawan air
(B)
- 1/2 cawan gula merah/melaka
- 1/4 cawan gula pasir
- 1 cawan air
- 2 helai daun pandan (disimpul)
- Campurkan kesemua ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
(C)
-Kelapa parut dicampur sedikit garam.
Cara-Cara Penyediaan:-
- Satukan ramuan A ke dalam mangkuk dan kacau rata. Ketepikan.
- Tuang ramuan B ke dalam A kacau rata.
- Tapis dan masukkan adunan ke dalam acuam kesukaan yang bersapu sedikit minyak.
- Didihkan air kukusan terlebih dahulu.
- Kukus selama 20 minit, biar kuih betul-betul sejuk dan dihidangkan bersama kelapa parut.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment