nuffnang

Monday, 26 November 2012

Masak Lemak Kulat Bersama Udang


Ramuan:-                                                          
- 1 biji kelapa (perah)
- 3 ulas bawang merah (tumbuk)
- 1 ulas bawang putih (tumbuk)
- 15 biji cili api (tumbuk)
- 1 inci kunyit hidup
- 3 genggam kulat sisir kering (rendam)
- 10 ekor udang basah
- Sedikit garam

Cara-Cara Penyediaan:-

- Kulat hendaklah direndam terlebih dahulu.
- Kemudian basuh sehingga bersih dalam penapis santan.
- Masukkan santan dalam periuk dan bahan tumbuk.
- Masukkan kulat dalam santan dan tenggek di atas api.
- Kacau sehingga mendidih barulah masukkan udang.
- Biarkan selama 5 minit kemudian tutup api.
- Rasalah ikut selera masing-masing.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment