Ramuan:-
- 1 ekor ayam saiz sederhana (dibersihkan)
- 3 tin beras (sukatan tin susu kecil)
- 5 ulas bawang merah (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 1 inci halia (kisar)
- 7 1/2 tin air (tin sukatan beras)
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 biji buah pelaga
- 2 inci kulit kayu manis
- 7 kuntum bunga cengkih
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu kecil lada sulah
- Minyak masak
Bahan tabur kuah sup:-
- 1 pohon daun sup (hiris)
- 1 batang daun bawang (hiris)
- Sedikit bawang goreng
Ulam:-
- Daun salad
- Timun
- Tomato
Cili sos:-
- 1 cawan cili kering kisar
- 1 ulas bawang putih
- 2 sudu makan cuka
- 4 sudu makan gula
- 1 sudu kecil garam
- 1/2 cawan air
Cara-Cara Penyediaan Nasi:-
- Beras dibasuh dan toskan.
- Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga.
- Masukkan bahan kisar, kacau hingga kekuningan kemudian curahkan 71/2 tin air dan masukkan garam.
- Kemudian masukkan ayam, biarkan mendidih sebentar kemudian angkat dan toskan.
- Sediakan periuk rice cooker ceduk sup rebusan ayam sebanyak 4 1/2 tin.
- Masukkan serbuk kunyit, rasalah masinnya kemudian masukkan beras.
- Tutup periuk dan tunggu sehingga masak.
- Air lebihan sup ayam tadi masukkan lada sulah dan sekiranya kurang masin tambahkan garam untuk dihidang bersama nasi ayam.
Cara-Cara Penyediaan Ayam :-
- Daging ayam yang telah dicelur tadi digaul dengan 1 sudu kecil serbuk kunyit, 1 sudu kecil garam dan 1 sudu makan madu asli.
- Gaul rata dan goreng dengan api sederhana perlahan.
Cara-Cara Penyediaan Sos :-
- Kesemua bahan dimasukkan dalam periuk, tenggek atas api kacau sehingga mendidih.
- Rasalah masam, manis dan masinnya.
Selamat Mencuba...
Cara-Cara Penyediaan Sos :-
- Kesemua bahan dimasukkan dalam periuk, tenggek atas api kacau sehingga mendidih.
- Rasalah masam, manis dan masinnya.
No comments:
Post a Comment