Ramuan:-
- 1 biji timun (potong panjang)
- 1 biji lobak merah (potong memanjang)
- 2 biji lada merah (potong memanjang)
- 2 biji lada hijau (potong memanjang)
- 3 ulas bawang merah (tumbuk)
- 1 ulas bawang putih (tumbuk)
- 1/2 inci halia (tumbuk)
- 2 sudu makan udang kering (tumbuk)
- 1 sudu kecil biji sawi
- 2 sudu makan bijan (sangai)
- 3 sudu makan cili kering kisar
- 2 sudu makan serbuk kari daging
- 3 sudu makan cuka
- 2 sudu makan gula
- 1 cawan air
- Sedikit air kapur
- Minyak masak dan garam
Cara-Cara Penyediaan:-
- Timun, lada merah, lada hijau dan lobak merah hendaklah direndam dengan air kapur supaya rapuh.
- Biarkan selama 20 minit kemudian toskan.
- Panaskan minyak tumis bahan tumbuk, cili kering kisar dan biji sawi hingga naik bau.
- Masukkan rempah kari kacau dan masukkan air, cuka, gula, bijan dan garam
- Biarkan mendidih dan rasalah masam, masin dan manis.
- Apabila kuah agak pekat barulah masukkan bahan yang direndam dengan air kapur tadi.
- Sekiranya acar hendak berkuah tambahkan air.
- Gaul rata, biarkan 5 minit dan tutuplah api.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment