nuffnang

Monday, 3 December 2012

Daging Kandar


Ramuan:-                                                                                       
- 700 gm daging
- 6 ulas bawang putih (tumbuk)
- 1 inci halia (tumbuk)
- 4 sudu makan kicap pekat
- 4 sudu makan sos tomato
- 4 sudu makan sos cili
- 5 sudu makan serbuk kari daging
- 1 labu bawang besar (dihiris)
- 1 inci kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 3 helai daun kari
- Sedikit garam
- Serbuk perasa (jika suka)

Cara-Cara Penyediaan:-

- Daging dibersihkan, hiris nipis dan direbus hingga empuk. Biarkan air rebusan daging.
- Tumiskan bawang besar, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga layu.
- Masukkan bahan yang ditumbuk halus. Kacau sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan rempah kari, kicap, sos cili, sos romato dan daun kari.
- Kacau rata bila dah sebati masukkan daging serta air rebusan daging.
- Masukkan garam dan perasa.
- Masaklah sehingga kuah menjadi pekat.
- Sesuai dimakan dengan nasi atau cicah roti.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment