Ramuan Crepe :-
- 250 gm tepung gandum
- 1 biji telur
- 500 ml santan
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu teh pewarna kuning
Ramuan Inti :-
- 250 ml Whipping Cream (putar hingga kental)
- Isi durian secukupnya (D24)
Cara-Cara Penyediaan Crepe:-
- Campurkan kesemua bahan dan blender.
- Panaskan pan atau kuali yang leper dengan api yang kecil sapu sedikit minyak.
- Tuangkan satu senduk adunan dan ratakan hingga nipis.
- Tidak perlu dibalikkan supaya permukaan atas kering dan angkat biar sejuk.
Cara Melipat Crepe:-
- Ambil satu keping crepe dan letakkan whipping cream ditengahnya.
- Bubuh isi durian satu sudu makan.
- Kemudian tutupkan semula dengan whipping cream lipat crepe empat segi.
- Kemudian simpan dalam peti ais.
- Enak dihidangkan ketika sejuk.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment