nuffnang

Sunday, 16 December 2012

Ayam Dendeng


Ramuan:-                                                                                                    
- 1 ekor ayam sedang (dibersihkan)
- 2 genggam bawang goreng
- 2 sudu makan gula melaka
- 2 sudu teh asam jawa garam (adabi)
- 2 sudu makan cili kering kisar
- 9 ulas bawang merah (dikisar)
- 2 inci halia - dikisar
- 5 ulas bawang putih (dikisar)
- 5 biji buah pelaga
- 1 batang kulit kayu manis
- 5 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 sudu makan kicap
- 1 cawan air
- Sedikit garam

Cara-Cara Penyediaan:-

- Daging ayam, serbuk kunyit dan garam digoreng jangan garing sangat dan angkat.
- Tumis buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih.
- Masukkan bahan kisar dan cili kisar kacau sehingga naik bau. Curahkan air.
- Masukkan asam jawa, garam dan gula melaka.
- Rasalah ikut citarasa barulah masukkan ayam, gaul kemudian masuk bawang goreng.
- Kacau hingga kuah agak pekat dan bolehlah diangkat untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment