nuffnang

Thursday, 20 December 2012

Asam Pedas Ikan Patin


Ramuan : -                                                                        
- 1 ekor ikan patin (dibersihkan)
- 3 ulas bawang merah (dihiris untuk tumis)
- 3 tangkai daun kari
- 1 sudu kecil asam jawa adabi
- 1 biji terung bulat (potong enam)
- Air secukupnya
- Sedikit ajinomoto (jika perlu)
- Garam dan gula secukup rasa

Bahan Untuk Kisar :-

- 1 inci halia
- 3 inci kunyit basah
- 7 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu kecil jintan manis
- 1 sudu kecil jintan putih
- 1 1/2 inci belacan
- 2 1/2 cawan cili kering kisar (ikut citarasa)

Cara-Cara Penyediaan :-

- Panaskan minyak dan tumis bawang merah sehingga naik bau diikuti dengan cili kering.
- Kemudian masukkan bahan yang dikisar.
- Tumis lagi sehingga pecah minyak dan masukkan air.
- Selepas itu, masukkan asam jawa diikuti daun kari. Tunggu mendidih baru masukkan terung.
- Kemudian masukkan ikan dan air biarlah sama paras dengan ikan.
- Biarkan mendidih seketika, rasalah garam dan gula secukupnya.
- Tutup api dan bolehlah dihidangkan.

Selamat Mencuba...

2 comments:

  1. sedapnya kak pah..bg la skit..
    tukar la kak pah seting utk komen ni..susah nk msk komen..

    ReplyDelete
    Replies
    1. resepi dh bg, buat sj laa.nanti kak pah dtg rasa.
      apa yg susah nak komennya, ton?

      Delete