nuffnang

Monday, 3 December 2012

Apam Gula Hangus


Ramuan :-                                                                                           
-  2 biji telur
- 1 cawan gula
- 1 cawan air
- 1/2 cawan minyak
- 2 sudu besar marjerin
- 2 sudu susu pekat
- 1 1/2 cawan tepung gandum (ayak)
- 1 sudu kecil soda bikarbonat (ayak)

Cara-cara Penyediaan :-

- Masak gula hingga kuning keemasan dan tuang air kacau hingga gula tidak berketul.
- Biarkan gula hangus sejuk.

- Pukul telur hingga kembang, masukkan susu, minyak dan marjerin hingga adunan sebati.
- Tuang gula hangus kacau rata barulah masukkan tepung dan soda bikarbonat pukul hingga sebati.
- Masukkan ke  dalam acuan ikut kesukaan masing-masing.
- Panaskan kukusan hingga air mendidih dan masukkan kuih apam.
- Penutup kukusan hendaklah dibalut kain supaya wap tidak keluar.
- Kukus selama 15 minit.

Selamat Mencuba...

2 comments:

  1. Alhamdulillah.. Menjadi.... Sedaaappp... Tq

    ReplyDelete
  2. Trima kasih selendang puith sudi mengunjungi blog kak pah dan mencuba resipi yang mudah untuk disediakan.

    ReplyDelete