nuffnang

Monday, 31 December 2012

Beriani Ayam


Ramuan:-                                                                                                         
- 8 ketul daging ayam (dibersihkan)
- 1 biji bawang merah besar (kisar)
- 5 ulas bawang merah (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 1/2 inci halia (kisar)
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 1 batang kayu manis
- 3 biji buah pelaga
- 3 sudu besar minyak sapi
- 1/4 minyak cawan masak
- 2 biji tomato dimesin halus (kisar)
- 2 sudu besar cili kering kisar
- 1 cawan susu cair
- 5 sudu besar rempah baryani (pes)
- 1 pohon daun ketumbar
- Garam dan gula secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-

- Panaskan minyak sapi bersama minyak masak.
- Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih.
- Masukkan bahan kisar dan cili kisar kacau sampai naik bau, kemudian masukkan pes baryani.
- Apabila rempah agak garing, masukkan daging ayam dan daun ketumbar kacau rata.
- Tuangkan susu cair dan garam biarkan mendidih dan rasalah citarasa sendiri.
- Apabila kuah telah pekat tutup api. Sekiranya hendak berkuah tambahkan air sedikit.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment