nuffnang

Sunday, 16 December 2012

Nasi Beriani Udang Harimau


Ramuan :-                                                                                     
- 2 kilo beras basmathi (dicuci dan tos)
- 1 kilo udang harimau (bersihkan)
- 2 biji kentang (belah dua rebus dan goreng)
- 3 biji telur rebus (digoreng)
- 2 tangkai daun ketumbar
- 3 uhelai daun pandan (disimpul)
- 1 biji bawang besar (potong dadu)
- 2 biji tomato (dipotong dadu)
- 1/2 sudu kecik halba campur
- 1 inci halia (kisar)
- 7 ulas bawang merah (kisar)
- 3 ulas bawa vvng putih (kisar)
- 3 sudu makan rempah briyani (dibancuh)
- 1 1/2 cawan susu cair (campur jus)
- 1 biji limau nipis (jus)
- 2 sudu besar minyak ghee
- Pewarna kuning
- Garam secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-

- Panaskan periuk masukkan minyak ghee dan goreng bawang hingga layu.
- Masukkan halba, bahan kisar dan tomato kacau sampai garing.
- Masukkan rempah briyani kacau hingga terbit minyak.
- Masukkan susu cair kemudian masukkan udang kacau sampai udang bersalut dengan rempah.
- Rasalah garam secukup rasa barulah tutup api.
- Dalam periuk lain masak beras dengan air yang agak banyak sampai beras 3/4 masak.
- Masukkan sedikit garam dan daun pandan kemudia toskan.
- Letakkan separuh nasi dalam periuk ratakan, renjis dengan warna kuning.
- Kemudian masukkan lauk udang, kentang, telur dan ratakan masukkan kuah sekali.
- Tutup lauk tadi dengan lebihan nasi dan ratakan.
- Letakkan bawang goreng dan daun ketumbar dan letakkan juga sedikit kuah udang tadi.
- Tutup periuk dan masakkan dengan api yang kecil selama 15-20 minit sampai nasi betul-betul masak.
- Bila sudah masak gemburkan nasi perlahan-lahan supaya nasi tidak patah.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment