Ramuan :-
- 3 tin susu kecil beras basmathi
- 3 1/2 tin air (sukatan beras)
- 1 tin susu cair (sukatan beras)
- 1 kiub ayam
- 1/2 inci halia (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 5 ulas bawang kecil (kisar)
- 1/2 cawan minyak masak
- 3 sudu besar minyak sapi
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- Bawang goreng (tabur di atas nasi)
- Pewarna merah, kuning dan hijau
- Sedikit garam
Cara-Cara Penyediaan:-
- Cuci beras dan rendam selama 30 minit kemudian toskan.
- Panaskan minyak masukkan bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga cengkih hingga garing.
- Masukkan bahan kisar kacau sehingga naik bau.
- Tuang air, susu cair, garam dan kiub ayam.
- Biarkan mendidih dan rasalah ikut citarasa masing-masing.
- Akhir sekali masukkan beras dan daun ketumbar tutup periuk.
- Masaklah nasi sehingga masak kemudian letakkan 1 sudu kecil untuk setiap pewarna ke atas nasi.
- Gembur-gemburkan nasi supaya warna serata dengan nasi.
- Apabila menghidang hiaslah dengan bawang goreng di atasnya.
Ramuan Untuk Jelatah :-
- 1/2 biji nenas
- 1 batang timun jepun
- 1 batang lobak merah
- 1 biji bawang besar
- 1 biji cili besar
- Garam secukupnya
- Gula secukupnya
- Cuka makan secukupnya
Cara-Cara Penyediaan :-
- Potong nenas, timur, lobak merah, bawang besar dan cili besar.
- Campurkan bahan-bahan yang sudah dipotong tadi ke dalam bekas.
- Kemudian masukkan garam, gula dan cuka makan dan digaul rata. Sedia untuk dihidang.
P/s : Enak dimakan bersama beriani ayam
Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment