Ramuan :-
- 3 cawan tepung gandum (diayak)
- 4 biji telur
- 2 cawan gula kastor
- 3/4 cawan air ice cream soda
- 1 sudu teh esen rose
- 1 sudu makan ovalate
- Kon kertas secukupnya
- Coklat masakan
Ramuan Untuk Tabur :-
- Coklat rice, manik bewarna
Cara-Cara Penyediaan :-
- Pukul telur dan gula sehingga putih dan gebu masukkan ovelate dan esen rose pukul rata.
- Kemudian masukkan tepung yang diayak tadi dan kaup balik.
- Akhir sekali masukkan aiskrim soda dan gaul sehingga rata.
- Adunan dibahagi tiga bahagian dalam mangkuk berasingan dan warnakan mengikut citarasa masing-masing.
- Susun kertas kon dalam kukusan dan letakkan dalam lubang kukusan.
- Jangan tutup semua lubang pastikan ada lubang untuk wap panas mengalir ke atas.
- Semua tingkat pengukus hendaklah digunakan.
- Panaskan kukusan terlebih dahulu dan letakkan bekas kedua biarkan kosong.
- Masukkan adunan ke dalam piping bag dan paipkan selapis-selapis berselang seli ke dalam kertas kon.
- Tenggek di atas kukusan dan kukus selama 15 minit.
- Keluarkan dari kukusan dan biarkan sejuk. Buka kertas kon kemudian celupkan pada coklat yang telah di airkan.
- Taburkan hiasan mengikut kesukaan masing-masing.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment