nuffnang

Sunday, 1 September 2013

Lempeng Kelapa Bersama Sambal Tumis


Ramuan:-                                                                        

- 1 1/2 cawan kelapa parut putih
- 1 cawan tepung gandum
- 1/4 sudu baking powder
- 1 cawan air (lebih kurang)
- 1/4 garam halus

Cara-Cara Penyediaan:-
- Satukan semua bahan dan kacau sehingga rata.
- Sekiranya adunan pekat bolehlah tambah air sedikit.
- Kacau rata dan rehatkan sekejap.
- Panaskan non-stick lenser dengan sedikit minyak masak.
- Senduk adunan dan ratakan, masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng kelihatan masak.
- Terbalikkan, biar hingga sedikit garing dan angkat.
- Sedap dimakan bersama sambal tumis.

Sambal Tumis

Ramuan:-

- 1 cawan cili kering kisar
- 5 ulas bawang merah (kisar)
- 2 ulas bawang putih (kisar)
- 1 biji bawang besar (kisar)
- 1 genggam ikan bilis (kisar)
- 1/2 sudu teh asam jawa (adabi)
- 1/2 inci belacan (kisar)
- 1 genggam ikan bilis
- Sedikit garam, gula dan air
- Minyak untuk menumis

Cara-Cara Penyediaan:-

- Panaskan minyak masukkan ikan bilis dan goreng seketika.
- Masukkan bahan kisar dan cili kering kisar kacau sehingga pecah minyak.
- Masukkan sedikit air, garam, gula dan asam jawa.
- Biarkan sehingga agak pekat dan rasalah mengikut citarasa masing-masing.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment