Ramuan:-
- 550 gm tepung gandum
- 1 biji telur
- 240 gm air
- 5 tbsp susu pekat manis
- 1 tsp garam
- 2 sudu makan marjerin
- 1 tsp gula
Cara-Cara Penyediaan:-
- Sediakan bekas masukkan air, susu, garam, telur dan majerin kacau hingga sebati.
- Masukkan bancuhan air ke dalam tepung dan uli sehingga menjadi doh.
- Uli 5 minit dan rehatkan doh selama 10 minit dan uli lagi selama 5 minit.
- Ulangi lagi menguli selama 5 minit kemudian rehatkan doh. Uli doh sebanyak tiga kali.
- Ambil doh dan bentukkan bulat sehingga habis dan sapukan tiap-tiap doh dengan majerin.
- Perap doh semalaman dan keesokan pagi bolehlah ditebar.
- Ambil doh dan penyekkan besar dan rehatkan selama 10 minit.
- Kemudian barulah ditebar di atas dulang sehingga nipis.
- Panaskan kuali leper bubuh minyak sedikit letak roti canai dan balikkan.
- Apabila sudah masak angkat dan bolehlah dihidang bersama kuah kari atau kuah dal.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment