nuffnang

Saturday, 19 November 2011

Talam Keladi

Ramuan :-                                                       

Lapisan Bawah :-

- 150g tepung beras
- 40g tepung gandum
- 20g tepung ubi
- 800g santan
- 1sudu teh garam
- 80g gula
- 200g keladi rebus(dipotong dadu )

Lapisan Atas :-

- 120g tepung beras
- 100g tepung gandum
- 30g tepung ubi
- 800g santan
- 150g gula
- 1sudu teh garam
- 1sudu teh warna ungu

Cara Penyediaan (Lapisan Bawah) :-

- Satukan kesemua bahan (kecuali keladi ) kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit dan digaul rata.
- Tapiskan adunan kemudian masukkan keladi rebus dan dijerang di atas api sehingga naik wap.
- Sediakan loyang yang telah disapu dengan minyak dan tuangkan adunan yang telah diwapkan tadi.
- Kukus selama 15minit.

Cara Penyediaan ( Lapisan Atas ) :-

- Satukan kesemua bahan kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit hingga habis dan digaul rata.
- Kemudian tapiskan adunan dan dijerang di atas api sehingga naik wap.
- Kemudian dituangkan pada lapisan bawah.
- Kukus selama 15minit.

Selamat Mencuba....

No comments:

Post a Comment