nuffnang

Saturday, 19 November 2011

Talam Pandan

Ramuan :-                                                       

Lapisan Bawah :-

- 70 g tepung beras
- 60g tepung kacang hijau
- 10g tepung kanji
- 600g santan cair
- 250g gula
- 1 sudu besar air abu
- 7 helai daun pandan ( dikisar ambil jus )
- 1 penutup botol warna hijau

Lapisan Atas :-

- 60g tepung beras
- 20g tepung kanji
- 1sudu teh garam
- 300g santan pekat
- 300g air

Cara Penyediaan ( Lapisan Bawah ) :-

- Satukan kesemua bahan kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit dan digaul rata.
- Kemudian tapiskan adunan dan dijerang di atas api sehingga naik wap.
- Kukus selama 15minit

Cara Penyediaan ( Lapisan Atas ) :-

- Satukan kesemua bahan kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit dan digaul rata.
- Kemudian tapiskan adunan dan dijerang di atas api sehingga naik wap.
- Tuangkan pada lapisan bawah.
- Kukus selama 15minit

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment