- 3 ulas bawang merah (dihiris untuk tumis)
- 2 kuntum bunga kantan
- 2 tangki daun kari
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- 1 sudu kecil asam jawa adabi
- Air (sehingga ayam tenggelam)
Bahan untuk kisar :-
- 1 inci halia
- 3 inci kunyit basah
- 7 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci belacan
- 1 sudu kecil jintan manis
- 1 sudu kecil jintan putih
- 300g cili kering (rebus dahulu)
Cara Penyediaan :-
- Panaskan minyak dan tumis bawang merah yang dihiris tadi sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan bahan yang sudah dikisar.
- Tumis lagi sehingga pecah minyak dan masukkan sedikit air.
- Selepas itu, masukkan asam jawa diikuti bunga kantan, daun kari dan ayam.
- Tambah air sehingga sama paras dengan ayam.
- Biarkan seketika, masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Tutup periuk sehingga ayam empuk dan bolehlah dihidangkan.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment