Kuah Lontong :-
- 1 biji bawang besar (dihiris nipis untuk tumis)
- Seulas bawang putih
- 2 inci kunyit hidup
- 11 ulas bawang kecil (kisar bersama bawang putih dan kunyit).
- 5 biji kentang (potong dadu)
- 1 kg santan
- 2 keping tauhu kering (pucuk)- (rendamkan dahulu)
- Sepeket kecil soon (rendamkan dahulu)
- 5 keping tauhu (gorang separuh masak dan potong)
- 2 keping tempe (goreng separuh masak dan potong)
- 13 batang kacang panjang (dipotong panjang)
- 1 batang lobak merah (disagat)
- 300 g udang basah (udang kertas dibuang kepala)
- 2 biji lada besar
Cara Penyediaan :-
Panaskan sesenduk sayur minyak ke dalam periuk dan tumiskan bawang besar yang sudah dihiris tadi. Kemudian masukkan bawang, kunyit yang dikisar tadi sehingga naik bau. Masukkan kentang dan kacau rata, kemudian masukkan air dan tutup periuk. Tunggu sehingga kentang empuk. Bila kentang empuk, bolehlah masukkan santan, soon, tauhu, pucuk, tempe dan udang. Tambah 300g air. Bila sudah mendidih, masukkan lobak merah, kacang dan lada besar. Masukkan garam secukup rasa. Kepada sesiapa yang suka ajinamoto, bolehlah dibubuh sedikit. Saya tak gunakan ajinamoto untuk hidangan ini.
Nasi Impit :-
- Untuk jimat, saya sediakan sendiri nasi impit.
- Gunakan plastik 6 x 9 inci dan dicucuk-cucuk supaya berlubang dan air boleh mengenai beras.
- Sukatan bagi beras 260g- rebus selama 2 jam).
Sambal Tumis :-
Ramuan :-
- 400 g ikan bilis (digoreng garing)
- 1 biji bawang besar (dihiris untuk tumis)
- 1 ulas bawang putih
- 9 ulas bawang kecil
- 1 inci belacan
- 30 tangkai cili kering (rebus dahulu kemudian kisar bersama bawang
putih, bawang kecil dan belacan)
- Gula (secukupnya)
- Asam jawa (secukup rasa- saya gunakan asam jawa Adabi)
- Garam (secukup rasa)
Cara Penyediaan :-
- Panaskan sesenduk sayur minyak masak dan tumiskan bawang besar yang sudah dihiris tadi sehingga naik bau. - Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi.
- Masukkan sedikit air, gula, asam dan garam secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan ikan bilis dan kacau rata.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment