Ramuan :-
Lapisan bawah :-
- 3 1/2 tin susu kecil beras pulut
- 3 1/2 tin susu santan
- Sedikit garam
Lapisan atas :-
- 2 1/2 cawan tepung gandum
- 5 cawan santan
- 1 1/2 cawan gula pasir
- 12 helai daun pandan (jadikan jus pandan)
- 2 sudu makan tepung ubi
- 1 biji telur
- Sedikit garam
- 1/2 sudu pewarna hijau
Cara Penyediaan :-
Lapisan bawah :-
- Semua bahan dicampur dan digaul sehingga rata.
- Seterusnya, permukaan loyang disapu rata menggunakan sedikit minyak.
- Kemudian,masukkan pulut ke dalam loyang dan dikukus sehingga masak.
- Akhirnya,pulut yang telah masak tadi ditekan rata sehingga padat.
Lapisan atas :-
- Satukan semua bahan dan hendaklah ditapis.
- Seterusnya,tuangkan perlahan-lahan diatas permukaan pulut tadi.
- Kemudian,kukuskan selama lebih kurang ½ jam.
- Pastikan sajian menjadi sejuk sebelum ianya dipotong.
- Akhirnya,sajian sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment