Ramuan :-
Sum-Sum
- 500g tepung beras
- 2200ml santan
- 1 sudu teh garam
- 15 helai daun pandan (jadikan jus pandan sebanyak 800ml)
Sirap Gula
- 250g gula merah
- 100g gula putih
- 400ml air
- 1 helai daun pandan
Cara Penyediaan :-
Sum-Sum :-
- Masukkan tepung beras ke dalam besen.
- Kemudian masukkan jus pandan sedikit demi sedikit dan gaul sehingga rata.
- Jerangkan santan ke dalam periuk sehingga ia mendidih.
- Perlahankan api, masukkan adunan tepung tadi ke dalam periuk yang berisi santan.
- Kacau sehingga ada gelembung wap pada adunan (pekat).
- Tuangkan ke dalam loyang/acuan mengikut citarasa masing-masing dan tunggu sehingga sejuk.
Sirap Gula :-
- Masukkan gula merah, gula pasir dan air ke dalam periuk dan panaskan.
- Selepas mendidih, masukkan daun pandan dan tutup api.
Selamat Mencuba...
yang ni nanti me nak try ye MakPah...heehee...
ReplyDeleteOk cuba ya resepi org dulux ni ya.
ReplyDeleteMenu utama orang johor angkat bangsal
ReplyDeletekalau dekat selangor, hilang penat lelah orang kenduri kawen buat ni laaa... and bubur kacang..
ReplyDelete