nuffnang

Wednesday, 25 July 2012

Lepat Pisang


Ramuan :-                                                                           
- 1 sisir pisang emas/kapas (dilenyek)
- 1 3/4 cawan tepung gandum
- 3/4 cawan gula pasir (manis ikut citarasa)
- 1 biji kelapa parut (ambil 1 cawan untuk inti)
- 1 sudu teh garam
- Daun pisang secukupnya
- 1 cawan kelapa putih + sedikit garam (untuk buat inti)

Cara Penyediaan :-
- Masukkan pisang yang dilenyek bersama gula serta kelapa parut.
- Gaul hingga sebati kemudian masukkan garam.
- Akhir sekali masukkan tepung gandum dan gaul rata.
- Ambil sekeping daun pisang dan letakkan dua sudu makan adunan di atasnya dan bubuh inti kelapa, kemudian ambil satu sudu tutupkan di atas inti kelapa tadi
- Lipat memanjang dan kukus selama 25 minit.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment