nuffnang

Sunday, 22 July 2012

Kari Ayam


Ramuan :-                                                                      
- 1 ekor ayam agak sedang
- 7 ulas bawang merah (dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 inci halia (dikisar)
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 2 inci kayu manis
- 5 biji buah pelaga
- 1 biji kelapa (perah ambil santannya)
- 3 tangkai daun kari
- 2 biji tomato (belah empat)
- 6 sudu makan serbuk kari ayam (dibancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes)
- 1 sudu makan asam jawa
- 3 biji kentang (direbus hingga empuk)
- Sedikit garam dan minyak

Cara Penyediaan :-
- Panaskan periuk dan tuangkan minyak.
- Tumis kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih.
- Masukkan bahan yang dikisar tadi, tumis sampai garing masukkan kari pes dan daun kari dalam periuk.
- Kacau hingga garing.
- Masukkan potongan ayam, kacau rata dan curahkan sedikit air.
- Kemudian masukkan tomato, tambahkan lagi air, tutup sekejap agar daging ayam masak  dan curahkan santan.
- Masukkan kentang, asam jawa dan garam. Rasalah ikut citarasa masing-masing.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment