Ramuan :-
- 5 biji ubi kentang (dipotong dadu)
- 1 biji bawang besar (dicincang halus)
- 3 ulas bawang putih (dicincang halus)
- 1 sudu teh garam
- 3 tangkai daun kari
- 2 sudu teh serbuk tiga rasa
- 1 genggam isi ayam
- 1 sudu makan bumbung serbuk kari
- Sedikit minyak masak untuk menumis
- Kulit popia saiz kecil secukupnya
- Sedikit tepung gandum
- Minyak untuk menggoreng
Cara-Cara Penyediaan :-
- Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga layu.
- Masukkan daging ayam dan daun kari, kacau rata kemudian masukkan serbuk kari.
- Kacau seketika.
- Kemudian masukkan kentang dan sedikit air (sama paras dengan kentang) dan tutup periuk.
- Bila agak sedikit kering, masukkan garam dan serbuk tiga rasa. Sejukkan seketika.
- Sediakan kulit popia, isikan inti ditengahnya dan gulung kemas.
- Gunakan tepung gandum yang sudah dibancuh dengan sedikit air sehingga menjadi seperti gam untuk melekatkan kulit popia yang sudah diisi dengan inti.
- Goreng di atas api sederhana panas sehingga perang keemasan.
- Angkat dan toskan di atas tisu.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment