nuffnang

Saturday, 28 July 2012

Yee Mee Bandung

Ramuan :-                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
- 2 sanggul/gulung yee mee
- 1 labu bawang besar (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (diketuk dan dihiris)
- 2 ketul fish cake (dipotong)
- 8 ketul fish ball yang siap digoreng (dipotong)
- 5 batang daun sup (dihiris)
- 3 batang sawi (dihiris)
- 4 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan cili kering kisar
- 2 sudu teh serbuk 3 rasa (perasa ayam)
- 1/2 ketul dada ayam (dihiris nipis)
- 10 rungkai cendawan
- Sedikit bunga kobis
- 3 bii telur
- 1.5 liter air
- 2 biji tomato (dipotong)

Cara Penyediaan :-
- Panaskan minyak dalam kuali.
- Masukkan bawang merah, bawang putih, fish cake, fish ball, daging ayam dan cili kisar, dikacau rata sehingga garing.
- Kemudian curahkan air, masukkan sos tiram dan garam.
- Biarkan mendidih, pecahkan telur sebiji demi  sebiji.
- Biarkan telur separuh masak dan bolehlah masukkan yee mee dan cendawan.
- Bila yee mee agak kembang, tutup api baru masukkan daun sawi dan daun sup.
- Bolehlah dihidangkan bersama hirisan tomato tadi.
- Enak dimakan ketika masih panas.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment