nuffnang
Saturday, 21 July 2012
Pajeri Nenas
Ramuan :-
- 1 biji nenas sederhana besar
- 2 cawan santan pekat
- 1 genggam udang kering
- 7 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 1 inci kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 5 biji buah pelaga
- 5 sudu makan serbuk kari daging
- 5 sudu makan kerisik
- Garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediaan :-
- Nenas dikupas kulit dan potong ikut citarasa masing-masing.
- Bawang merah, bawang putih, udang kering dan halia dikisar halus.
- Kemudian bancuh serbuk kari dengan sedikit air.
- Panaskan sedikit minyak dan tumiskan kulit kayu manis , bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.
- Selepas itu, masukkan bahan yang dikisar tadi
- Kacau sehingga naik bau baru masukkan rempah kari.
- Masukkan santan, nenas, garam dan gula, biar sehingga mendidih.
- Rasalah masam dan manisnya.
- Bila nenas sudah kecut baru masukkan kerisik dan kacau rata.
- Bila sudah masak bolehlah dihidangkan.
P/s : Sedap dimakan dengan nasi panas-panas!!
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment