nuffnang
Sunday, 22 July 2012
Lapis Kacang Hijau
Ramuan :-
Bahan (A)
- 125 gm tepung kacang hijau cap babas
- 125 gm tepung gandum
- 60 gm tepung ubi
- 900 ml santan
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu makan pewarna hijau dan kuning
Bahan (B)
- 200 gm gula putih
- 250 gm air
- 2 sudu makan gula merah
( Ketiga-tiga bahan di atas dididihkan atas api dan sejukkan)
Cara Penyediaan :-
- Panaskan kukusan terlebih dahulu.
- Masukkan bahan-bahan A ke dalam bekas, bancuh dengan santan hingga sebati.
- Curahkan bahan B (air gula yang telah sejuk) ke dalam bancuhan tepung dan gaul rata.
- Bahagikan adunan kepada dua bahagian, satu warna hijau dan satu lagi warna kuning.
- Loyang hendaklah disapu dengan minyak terlebih dahulu dan lapikkan dengan plastik tahan panas.
- Masukkan loyang ke dalam kukusan dan curahkan lapisan kuning.
- Tutup selama 5 minit kemudian curahkan lapisan hijau pula dan kukus selama 5 minit.
- Ulangi sehingga adunan habis.
- Sejukkan terlebih dahulu barulah dipotong dan dihidangkan.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment