Ramuan :-
- 1 ekor ayam (potong 14)
- 7 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 inci kunyit hidup
- 6 sudu makan ketumbar
- 3 sudu makan jintan manis
- 3 batang serai (dititik)
- 17 tangkai cili api (terpulang kepada citarasa masing-masing, nak pedas boleh tambah)
Cara Penyediaan :-
- Semua bahan di atas dikisar sehingga halus kecuali ayam dan serai.
- Panaskan minyak, masukkan 3 batang serai tadi sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan bahan kisar tadi dan dikacau hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam dan digaul hingga layu. Kemudian masukkan air sama paras dengan ayam.
- Kemudian, masukkan garam, asam jawa dan gula sehingga cukup rasa.
- Tutup kuali sehingga airnya kering dan bolehlah dihidangkan.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment