Doh :-
- 2 cawan tepung pulut
- 1/2 cawan tepung pulut hitam
- 1 1/2 cawan air
Inti :-
- 1 1/2 cawan santan cair
- 1 biji kelapa basah
- 3/4 cawan gula pasir
- 1/2 cawan gula merah
- 2 helai daun pandan (disimpul)
- 1/2 cawan air
Bahan-Bahan Lain :-
- Daun pisang secukupnya
- 1 1/2 cawan pati santan, secubit garam, 2 sudu makan tepung beras (masak di atas dapur sehingga kental)
Cara-Cara Penyediaan :-
Inti :-
- Masukkan gula merah,gula pasir dan daun pandan bersama air ke dalam periuk.
- anaskan di atas api hingga mendidih.
- Tapis gula merah tadi dan biarkan sehingga sejuk.
- Masukkan tapisan gula tadi ke dalam kelapa parut dan digaul rata.
- Masak sehingga inti kering sedikit. Angkat dan sejukkan.
Doh :-
- Satukan tepung pulut dan pulut hitam dalalm satu bekas.
- Tuang air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan.
Cara Membuat Kuih Koci :-
- Ambil sehelai daun pisang, sapu dengan minyak pada permukaan daun pisang tadi.
- Ambil sejemput doh dan leperkan, letak satu camca teh inti.
- Tutup inti dgn doh dan bubuh satu camca teh santan pekat.
- Kemudian lipat seperti biasa.
No comments:
Post a Comment