nuffnang

Sunday, 4 December 2011

Pai Epal Hijau

Ramuan :-                                                                                                
Bahan Inti :-

- 8 biji epal(dipotong dadu)
- 250g gula
- 3sudu makan tepung jagung

Bahan Doh :-

- 450g tepung gandum
- 200g mentega
- 2 biji telur
- 150g gula halus

Cara Penyediaan :-

- Bahan inti dimasukkan dan dimasak hingga menjadi pekat
- Dalam bekas lain, masukkan tepung gandum, gula halus dan mentega digaul sehingga menjadi seakan-akan serbuk roti.
- Tuang telur yang telah dipukul tadi sedikit demi sedikit sambil digaul hingga terhasil menjadi satu doh.
- Canai doh dan masukkan ke dalam acuan pai.
- Cucukkan doh tadi menggunakan garfu di seluruh permukaan pai.
- Masuk inti dan ratakan di atas permukaan doh.
- Baki doh bolehlah dicanai dan disusun di atas permukaan pai.
- Sapu kuning telur di atasnya dan bakar selama 45 minit.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment