Ramuan :-
Bahan Inti :-
- 8 biji epal(dipotong dadu)
- 250g gula
- 3sudu makan tepung jagung
Bahan Doh :-
- 450g tepung gandum
- 200g mentega
- 2 biji telur
- 150g gula halus
Cara Penyediaan :-
- Bahan inti dimasukkan dan dimasak hingga menjadi pekat
- Dalam bekas lain, masukkan tepung gandum, gula halus dan mentega digaul sehingga menjadi seakan-akan serbuk roti.
- Tuang telur yang telah dipukul tadi sedikit demi sedikit sambil digaul hingga terhasil menjadi satu doh.
- Canai doh dan masukkan ke dalam acuan pai.
- Cucukkan doh tadi menggunakan garfu di seluruh permukaan pai.
- Masuk inti dan ratakan di atas permukaan doh.
- Baki doh bolehlah dicanai dan disusun di atas permukaan pai.
- Sapu kuning telur di atasnya dan bakar selama 45 minit.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment