Ramuan :-
- 1kg mee kuning (celur)
- 200g taugeh (celur)
- 2 tangkai daun sup (potong halus)
- 2 tangkai daun bawang (potong halus)
- lapan biji cili merah/hijau
- 4 keping tauhu basah (goreng dan potong nipis)
- 4 biji telur (rebus)
- 4 biji limau kasturi
- Bawang goreng
(A) Bahan Tumis (Kisar) :-
- 3 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 17 tangkai cili kering
- 2 sudu makan biji ketumbar
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
(B) Bahan Untuk Kuah :-
- 300g daging tetel/cincang (direbus)
- 5 sudu makan rempah kari daging
- Garam
- Gula
- 1/2 cawan minyak masak
- 3 batang serai (dititik)
(C) Bahan Kisar :-
- 300g keledek (direbus dan dilenyek/tumbuk)
- 250g udang kering
- 5 sudu makan taucu (dibasuh)
- 1 cawan kacang tanah (kisar halus)
- 2 biji buah keras
Cara Penyediaan :-
- Panaskan minyak masukkan serai yang telah dititik.
- Masukkan bahan A dan tumis sehingga garing.
- Masukkan rempah kari dan daging cincang dikacau sehingga kecut, masukkan air (ikut kepekatan masing-masing).
- Bila daging empuk, masukkan bahan C, garam dan gula secukup rasa.
- Bolehlah dihidangkan.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment