Ramuan :-
- 1 ekor ikan bawal (bersih dan dikelar)
- 3 sudu makan cili kering kisar
- 1 sudu makan ketumbar biji (kisar)
- 1 sudu teh jintan putih (kisar)
- 1/2 inci halia (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 1/2 biji bawang besar (kisar)
- 1 sudu teh biji sawi
- 1 sudu teh halba
- 2 sudu makan gula
- 1 sudu teh garam
- 2 sudu makan cuka
- 1/2 batang lobak merah (potong panjang)
- 1/2 batang timun (potong panjang)
- 1 biji lada merah (potong panjang)
- 1 biji hijau (potong panjang)
- 4 ulas bawang merah (belah dua)
- 1 cawan air
- Minyak menumis
Cara-Cara Penyediaan:-
- Timun, lobak merah, lada merah dan lada hijau yang sudah dipotong direndam air kapur selama 15 minit.
- Ikan dilumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam kemudian digoreng. Ketepikan.
- Tumis biji sawi, halba dan cili kering kisar serta bahan kisar sehingga garing dan wangi.
- Masukkan air, cuka, garam, bawang merah dan gula masak hingga mendidih. Rasalah ikut citarasanya.
- Kemudian masukkan bahan yang direndam air kapur tadi kacau dan biarkan mendidih sebentar.
- Akhir sekali masukkan ikan gaul rata. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment