Ramuan:-
- 2 cawan tepung gandum
- 8 helai daun pandan
- 2 1/3 cawan air
- 1 biji telur
- 1/8 sudu pewarna hijau
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu makan minyak masak
Cara-Cara Penyediaan :-
- Daun pandan dikisar dengan 2 1/3 cawan kemudian ditapis.
- Pukul telur dengan garpu hingga rata.
- Masukkan tepung dalam bekas dan bancuh dengan jus pandan.
- Kacau rata supaya tidak bergentel serta masukkan garam, minyak masak dan telur. Tapis.
- Panaskan kuali, leser dengan sedikit minyak dan sendukkan satu senduk adunan leserkan bulat.
- Masak jangan terlalu lama angkat terus masukkan inti gulung dan lipat kedua-dua tepinya.
- Ulangi sehingga adunan tadi habis.
Inti Kelapa:-
- 1/2 biji kelapa parut
- 3/4 cawan gula merah (manis ikut citarasa)
- 4 sudu makan gula pasir
- 1/3 cawan air
- 1 helai daun pandan
- Gula merah, daun padan dan gula putih dimasak sehingga hancur. Tapis ketepikan.
- Masukkan kelapa parut dalam bekas kemudian tuang air gula gaul hingga rata.
- Masak dalam kuali jerang di atas api sederhana kacau sehingga pekat dan kental.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment