Ramuan Doh:-
- 2 cawan tepung pulut
- 3/4 cawan perahan air daun pandan
- 1/2 sudu teh garam
- Inti kelapa secukupnya
Ramuan Dadih:-
- 1 kotak santan (200 ml)
- 3 cawan air
- 2 sudu makan tepung beras
- 1/2 sudu teh garam
- 3 helai daun pandan (simpul)
Cara-Cara Penyediaan:-
- Campurkan semua bahan-bahan untuk dadih, kacau di atas dapur sehingga pekat. Kemudian ketepikan.
- Dalam bekas lain campurkan garam dan air pandan uli tepung pulut sehingga menjadi doh.
- Ambil sedikit doh leperkan dan isikan dengan inti kelapa dan tutup rapat.
- Didihkan air kemudian masukkan bebola tadi dan tunggu sehingga doh terapung.
- Angkat dan toskan terus masukkan ke dalam dadih.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment