nuffnang
Monday, 25 March 2013
Rainbow Cake Jar
Ramuan -:
- 200 gm mentega
-330 gm gula kastor
-5 biji putih telur A
-2 sudu kecil esen vanilla
- 400 gm tepung gandum (ayak)
- 4 sudu kecil baking powder (ayak)
- 290 gm susu segar
- 1 sudu kecil pewarna ungu
- 1 sudu kecil pewarna biru
- 1 sudu kecil pewarna hijau
-1 sudu kecil pewarna kuning
-1 sudu kecil pewarna merah
Cara-Cara Penyediaan:-
- Masukkan mentega dan gula dalam bekas dan pukul sehingga kembang.
- Kemudian masukkan putih telur dan esen vanilla pukul sebati.
- Masukkan adunan tepung berselang seli dengan susu segar gaul sebati dengan menggunakan spatula.
- Bahagikan adunan kepada lima bahagian dan setiap adunan disukat satu cawan setengah.
- Lebihan adunan dimasukkan sikit kepada lima bahagian tadi.
- Masukkan dalam piping bag dan gunting kecil di hujungnya.
- Paipkan warna ungu dalam botol diikuti dengan warna biru, hijau, kuning dan merah.
- Jangan paip tebal sangat nanti kek akan mengembang.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terdahulu secara 'waterbath'
- Panaskan ketuhar suhu 170C dan bakar selama 35 minit, pastikan air dalam loyang adalah air panas.
- Sejukkan kek dan boleh paipkan cheese di atas kek.
Ramuan Cheese:-
- 250 gm cream cheese
- 50 gm butter
- 100 gm gula aising - ayakkan
Cara-Cara Penyediaan:-
- Pukul cream cheese dan butter.
- Tambahkan gula aising dan pukul lagi sehingga adunan rata.
- Siap untuk digunakan.
Selamat Mencuba...
- Selamat Mencuba
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment